Повернутися до новин

Вплив високої температур на організм людини

2023 рік – найспекотніший рік за всю історію спостережень.
Нинішнє літо 2024 року також б’є рекорди спеки, особливо це стосується України, де температура сягає 40 °С.
Національне Управління Океанічних і Атмосферних Досліджень (NOAA) США провели моделювання змін температур на період з 1970-2100 років:

Прогноз даних на 2024 рік

Прогноз даних на 2050 рік
*Дані взяті з аналізу моделювання та прогнозування змін середньорічної температури повітря на поверхні Землі протягом 1970—2100, спроєктованого Лабораторією Динаміки Геофізичних Рідин (ЛДГР) Національного Управління Океанічних і Атмосферних Досліджень (NOAA|)
У той же час, медики з усього світу б’ють на сполох через значне збільшення виявлення випадків теплового шоку через високу температуру. 
В совою чергу, дослідження довели, що висока температура напряму впливає на здоров’я людини не тільки на фізичному рівні, а і на рівні  ментального здоров’я.
Оскільки наш мозок, піддаючись високим температурам влітку, не встигає правильно охолоджуватись, що у подальшому призводить до проблем роботи мозку людини. 
Якщо мозок вчасно не охолоджується, можливі порушення когнітивних функцій: високі температури можуть погіршити когнітивні функції та прийняття рішень. Дослідження показали, що завдання, які вимагають уваги, пам’яті та мислення, можуть негативно впливати, коли мозок перегрівається. Це може призвести до зниження продуктивності.

Для кого особливо небезпечна спека?
Особливою групою ризику є люди які не мають доступу до кондиціювання.

Неправильна терморегуляція організму людини призводить до швидкої втоми, зневоднення, а в крайньому разі до запаморочення.
В свою чергу, тривалі теплові навантаження на організм людини, можуть призвести до хронічних змін роботи мозку.

Дослідження продемонстрували що від 10..25% людей, які пережили тепловий удар, відчувають стійкі проблеми у роботі головного мозку.
В 2016 році у Бостоні було проведене дослідження на предмет впливу роботи кондиціонерів на ефективність людини. 

Фокусна група біла розділена на 2 категорії. Перша категорія, це люди які перебували під час експерименту у приміщенні з кондиціонером, друга група – люди які перебували у приміщенні без кондиціювання.
Дослідження показали, що перша категорія людей які були у приміщенні з кондиціонером, – на 30% швидше виконували роботу.
Таким чином, правильна температура у приміщенні – це Ваше здоров’я, як фізичне так і ментальне, це – Ваша продуктивність на роботі, та Ваша – бадьорість протягом найспекотнішого періоду року!