Повернутися до новин

З Нового Року, почалося зростання цін на кондиціонери, вироблені у Китаї.

Наприкінці грудня, 2020 року, три основних китайських виробника компресорів, Guangdong Meizhi Compressor (GMCC), Landa і Highly, майже одночасно оголосили про підвищення цін на компресори, та з 1 січня, 2021 року, було анонсовано нову систему ціноутворення.

2021-02-01

Це оголошення вплинуло на виробників кондиціонерів, які також вирішили підняти ціни на свою продукцію.

У минулому листопаді, Gree оголосили що, починаючи з 15 грудня, ціни на міні-спліт системи і підлогові системи кондиціонування, які відповідають національному стандарту, мають бути збільшені на 100 RMB (15 USD) і 200 (30 USD) за штуку, відповідно. Деякі інші бренди також підняли ціни.

Різке збільшення витрат на сировину лягли важким тягарем на виробників компресорів, які змушені були збільшити вартість.

Дані показують, що у період з квітня по грудень 2020 року, ціна на мідь виросла на 45%, на алюміній на 52%, сталь зросла на 34%, неодим, рідкоземельні ресурси зросли на 67%, тербій і інші рідкоземельні елементи зросли на 49%. На додаток, ціна акрилонитрилбутадиенстирола (ABS), з якого виготовляються пластикові частини, пакувальні коробки, пінопласт, паралон, також зросли в ціні, деякі позиції навіть в два рази.

Репортер JARN опитав галузевих експертів щодо зростання цін і дізнався основні причини збільшення вартості на сировину. Всі основні економіки світу випускають великі обсяги додаткової валюти, в контексті пандемії COVID-19.

Останні дані з сайту chn-trust.com показують, що в 2020 році, вісім найбільших економік світу додали, в цілому, 14 трильйонів доларів США, у валюті. Для стимуляції споживання, була знижена відсоткова ставка по депозитах. За такої політики, зверхкількісного пом'якшення, ринок наповнений великою кількістю вільної валюти, що призводить до зростання цін на сировину. У першому кварталі 2020 року, COVID-19 знизив виробничу потужність Китаю.

Після того, як пандемія була ефективно призупинена, промисловість з виробництва кондиціонерів у Китаї швидко відновилася, і внутрішній ринок продовжував розширюватися, в основному за рахунок внутрішнього росту. Більш того, поширення пандемії за кордон прискорило переміщення виробничих замовлень у Китай, що призвело до зростання внутрішнього попиту на різноманітну сировину.

Оскільки пропозиція не може задовольнити попит, ціни на сировину продовжують рости. Підвищення курсу китайської валюти, також сприяє зростанню цін на сировину.

Крім того, з новими стандартами енергоефективності, для побутових кондиціонерів (далі RAC), які були офіційно введені з 1 липня 2020 року, неінверторні RAC та інверторні RAC, з низькою енергоефективністю, будуть поступово вилучені з виробництва у Китаї. Щоб відповідати новим стандартам енергоефективності, виробникам кондиціонерів необхідно переробити виробничі лінії, інвестувати у технології, дослідження та розробки (R&D) продукції, і замінити основні компоненти, такі як електронні розширювальні клапани, компресори та теплообмінники на більш потужні, енергоефективні, збільшуючи їх вартість, у короткостроковій перспективі.

З точки зору макроекономіки, вартість базової сировини, такої як мідь і алюміній, у короткостроковій перспективі, навряд чи зменшиться. Постраждалі від пандемії, закордонні гірничодобувні компанії, не мають можливості для збільшення виробництва, а міжнародні логістичні послуги не завжди працюють гладко, що призводить до нестач поставок сировини.

Також, у 2021 році, більш високі витрати, зростаючий попит і дисбаланс попиту і пропозиції можуть призвести до інфляції, і зростання вартості сировини стане однією з основних причин. Промисловість з кондиціонування повітря, у житлових і комерційних приміщеннях, буде залишатися під тиском, через високі виробничі витрати.